Слуховете за заболяване на севернокорейския лидер Ким Чен ун са неоснователни. Това заяви руският посланик в Северна Корея Александър Мацегор в интервю с първия заместник генерален директор Михаил Гусман.

"Сигурен съм, че това са неоснователни слухове, които нямат почва под себе си", каза той.

Според Мацегор няма причина да се смята, че сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо-чон, се готви да заеме мястото на лидера на страната.

"В никакъв случай не можем да говорим за факта, че тя се подготвя по някакъв начин (за мястото на севернокорейския лидер), каза дипломатът.

"Говоренето за това няма абсолютно никакво основание. Сега тя е доста млад човек, придобива сериозен вътрешно и външнополитически опит. Вече може да се счита за утвърден държавник на високо равнище. Бих сложил край на това", каза посланикът.

Мацегор обърна внимание на факта, че според наличната информация Ким Йо-чон е първи заместник-ръководител на организационно-инструктажния отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда, ключово звено в партийния апарат. Възможно е сега, както преди в политическата система в Северна Корея, действителният лидер на отдела да е настоящият лидер на партията и държавата, подчерта ръководителят на руската дипломатическа мисия, уточнява Фокус.

"Ако е така, тогава, разбира се, постът на първи заместник-ръководител на организационно-инструктажния отдел на Централния комитет е много висока позиция", обясни посланикът.

В същото време дипломатът продължи, от много време никой не е наричан „номер две“ в политическата йерархия на Северна Корея.

"Никой не смее да се нарече" номер две "в тази държава. Има само" номер едно "- държавният глава, другарят Ким Чен-ун", добави Мацегор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!