Британски супермаркети обявиха, че някои продукти са в недостиг, а бензиностанции са били принудени да се затворят, след като правителственото здравно приложение каза на стотици хиляди работници да се изолират след контакт със заразен с COVID-19, информира "Ройтерс".


Британски вестници публикуваха на първа страница снимки на празни рафтове в супермаркетите, обявявайки "пингдемия".

Министърът за бизнеса Куаси Куартенг заяви пред Sky News, че правителството е "много притеснено" за ситуацията, но че не признава характеристиката на телевизията за "голите" рафтове на супермаркетите.

 След като заразените във Великобритания нарастват до близо 50 000 души на денонощие, стотици хиляди хора бяха посъветвани - или "пингнати" - от приложението за проследяване на контакти на Националната здравна служба да се изолират за 10 дни.

Драстичното намаляване на персонала, до което доведе това, вся хаос в различни сектори като доставки на храни, транспорт, супермаркети, хотелиерство, производство и медии. За да избегнат смущения, много хора са изтрили приложението от телефоните си.

Sainsbury's, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат.

 "Големи количества продукти се доставят ежедневно по магазините и нашите колеги са фокусирани върху това да ги изнесат на рафтовете възможно най-бързо", каза говорител.

Веригата за търговия на дребно Iceland заяви, че е затворила редица магазини заради недостиг на персонал. BP заяви, че трябва временно да затвори малък брой бензиностанции заради липса на гориво, като недостигът на шофьори на тирове се влошава от COVID-19 изолациите.

Репортери на Ройтерс намериха много храни в магазините, въпреки че имаше известен недостиг на специфични продукти като бутилирана вода, безалкохолни напитки, салата и месо.

Един орган от месопромишлеността заяви в сряда, че веригите за доставка на храни са "на ръба на провала", тъй като отсъствията, свързани с COVID-19, са влошили и без това критичния недостиг на работна ръка. Официалните данни показват, че приложението е казало на близо 620 000 души да се изолират в Англия и Уелс през седмицата до 14 юли.

Правителствените министри казват, че той играе важна роля в противодействието на разпространението на вируса, който е убил около 129 000 души във Великобритания - седмата най-висока цена в света. Те позволиха на някои работници в критични роли да продължат да работят, дори когато са "пинг".

Инфекциите нарастват рязко във Великобритания от няколко седмици. Но програма за ваксинация, при която 88% от възрастните получават една доза ваксина и над 69% две дози, изглежда е отслабила връзката между инфекции и смъртни случаи, като ежедневните смъртни случаи остават относително ниски.