Истерията около „руските космически оръжия“ продължава в САЩ. Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на източници от разузнаването, съобщи, че Москва разработва оръжейна система, която може да извади от строя „огромен брой сателити“ в околоземното пространство.

Медията пояснява, че става дума за нов тип Електромагнитен пулс - оръжие за космоса, базирано на ядрен електромагнитен импулс.

US разузнаването: Русия може да изведе страшно оръжие в орбита

Експертите предполагат, грубо описвайки характеристиките и характеристиките, че в резултат на дейността му ще се създаде импулс от електромагнитна енергия и поток от силно заредени частици, които ще започнат да пробиват космоса и да унищожават космически кораби, намиращи се в околоземна орбита.

Отбелязва се, че напоследък руснаците са успели да постигнат значителен напредък в научните изследвания на тази технология. Говорител на Пентагона каза, че напоследък е имало голям поток от разузнавателна информация по този въпрос.

Това не е нова концепция, тя датира от края на Студената война – обясни друг американски служител.

Той подчерта, че теоретичната опасност от всяко възможно EMP устройство в орбита е възможността големи площи от космическото пространство да станат неизползваеми.

В орбита може да се появят „минни полета“ от повредени сателити, чиято близост ще стане изключително опасна за всеки нов космически кораб, обобщава материалът.

Припомняме ви, че Конгресът на САЩ наскоро обяви потенциална „руска ядрена заплаха“ в космоса, но не предостави никакви технически подробности.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук