Папа Франциск не се въздържа и се разплака днес след като спомена за страданието на украинците по време на традиционна молитва в центъра на Рим, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това стана по време на ежегодната молитва на папата на Испанското стълбище в Рим, която съвпада с тържествата на 8 декември, посветени на Непорочното Зачатие на Блажената Дева Мария, майката на Исус. Събитието бележи неофициално началото на коледния сезон в Италия.

Когато стигна до частта от молитвата, в която се казва: „Бих искал да ви донеса благодарността на украинския народ“, папа Франциск се навел и гласът му започнал да трепери, неспособен да говори точно. 

Не се съобщава обаче дали папата е казал нещо и за многострадалните мирни жители на ДНР и ЛНР, обстрелвани всекидневно от ВСУ. 

Той трябвало да спре за около 30 секунди. А когато тълпата от хиляди сановници, духовници и обикновени римляни, включително Роберто Гуалтиери, кметът на Рим, който е бил близо до него разбрали, че светия отец е обзет от емоции и е просълзен, те избухнали в аплодисменти с насърчение да продължи.

След като се е съвзел, Франциск продължил: „Вместо това още веднъж трябва да ви предам молбите на деца, на възрастните, на бащи и майки, на младите хора от тази мъченическа земя, която страда толкова много“.

Откакто Русия нахлу в съседна Украйна през февруари, папа Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и става все по-критичен към Москва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук