Войната в Украйна е движена от интересите на няколко "империи", а не само от тези на Русия, заяви папа Франциск в публикувано в петък интервю, предаде Ройтерс. Той изрази готовност да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да го призове за мир.

Франциск каза, че конфликтът е подхранван от "имперските интереси не само на руската империя, но и от империи от другаде". Светият отец говори пред италианскоезичната швейцарска телевизия Ере Есе И. Части от интервюто бяха публикувани днес от италианските вестници "Република", "Стампа" и "Кориере дела сера", а пълният запис ще бъде излъчен в неделя.

Светият отец изрази желание да посети Украйна, но само при условие, че ще може също така да пътува и до Русия:

"Или ще отида и на двете места, или нито на едното от тях" каза Светият отец в интервю за днешния брой на аржентинския вестник "Насион". По думите му, на войната в Украйна може да бъде сложен край само чрез диалог и конкретни мирни инициативи.

Ватиканът отдавна се стреми да играе посредническа роля в конфликта и в този контекст папа Франциск спомена в интервюто си "желанието си да служи на мира". "Войната ме наранява. Само това искам да кажа", допълни в интервюто папа Франциск.

В публичните си изяви папата редовно говори за страданията на украинците. От дипломатически съображения обаче той рядко изрично споменава Русия, когато говори за това, предадоха ДПА и БТА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук