Сериозното противопоставяне между Пекин и Вашингтон може да се превърне в глобална катастрофа. Това заяви министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу на форума "Диалог Шангри-ла" в Сингапур, предават информационните агенции, цитирани от БТА.

"Ние смятаме, че Китай и Съединените щати трябва да оправдаят очакванията на страните по света и да следват тенденциите на времето. Китайско-американските отношения са повече от двустранни отношения и са от глобално значение. Международната общност очаква с нетърпение стабилни отношения (на двете страни) и е обезпокоена от всеки потенциален конфликт или конфронтация. 

Не може да се отрече, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и Съединените щати ще се превърне в непоносима катастрофа за целия свят“, каза Ли Шанфу в реч, излъчена на сайта на форума.

Проф. Джефри Сакс: Вашингтон е в шок - 80% от населението на земята не подкрепя войната им в Украйна

"През последните няколко години китайско-американските отношения бяха на най-ниското си ниво от установяването на дипломатически отношения. Мисля, че всички знаете причината за тази трудна ситуация", каза китайският министър.

Вместо да се "провокира блокова конфронтация за собствена изгода", трябва да се вземат предвид интересите на всички и да се разрешават различията чрез диалог, каза Ли Шанфу.

Китай отправи предупреждение относно сформирането на алианси от типа НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Франс прес.

Според китайския министър на отбраната  Ли Шанфу подобни алианси биха били един вид "похищение на страни от региона и преувеличаване на конфликтите и конфронтациите". Според него това само ще потопи Азиатско-тихоокеанския регион във "вихър от различия и конфликти".

КНР и САЩ се различават в много отношения, продължи той. „Това обаче не трябва да пречи и на двете страни да търсят допирни точки и общи интереси за развитие на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, обобщи китайският министър на отбраната.

Той заяви още, че мисленето от времето на Студената война се възражда в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че неговата страна се стреми към диалог пред конфронтацията, предаде Ройтерс. "Манталитетът от епохата на Студената война се връща сега, като до голяма степен засилва рисковете за сигурността. Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията", заяви министърът.

"Азиатско-тихоокеанският регион има днес нужда от отворено и приобщаващо сътрудничество, а не от обединяване в малки клики. Ние не трябва да забравяме сериозните бедствия, които двете световни войни предизвикаха на народите на всички страни и не трябва да позволяваме тази трагична история да се повтаря", заяви министърът.

Ли заяви също така, че неговата страна гледа сериозно на опасенията за сигурността на други държави.

 Той припомни, че неговата страна е възприела относно Украйна безпристрастна и обективна позиция и допълни, че Китай ще търси възможно най-широко разбирателство сред международната общност относно Украйна.

За Тайван той заяви, че това е вътрешен въпрос и че китайците ще вземат сами решение по него.

Ли допълни, че Китай няма да толерира опитите на силите, борещи се за независимост на Тайван и външни сили да разделят острова от Китай. Ли подчерта, че Китай трябва и ще бъде отново единен и всеки опит за външна намеса в Тайван ще се провали. 

Ли заяви, че Китай  е ангажиран да разреши мирно споровете за сухопътните и морските граници, но няма да се поколебае да защити интересите си.

Той добави, че страната му е готова на комуникация с военни от САЩ. Ли отчете, че отношенията между Китай  и  САЩ влияят на глобалната стратегическа стабилност и САЩ трябва да оправдаят очакванията на другите страни по света от тях.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук