След три месеца на пълномащабна военна инвазия на Русия на територията на независима Украйна, президентът на страната Владимир Путин досега не е изразил желание да преговаря за мир с Киев. Това заяви председателят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от УНИАН.

Кирби отбеляза още, че Путин досега не е постигнал нито една стратегическа цел във войната с Украйна.

„Той не отне суверенитета на Украйна – напротив, той показа на украинците колко важна е всъщност независимостта и те се борят за нея всеки ден. 

Той не превзе столицата и не обезглави правителството. Той не превзе някой голям украински град с изключение на Мариупол“, обясни Кирби.

В същото време, според Кърби, Путин не е готов за преговори и не светът трябва да очаква да има такива в близко бъдеще.

Путин може да направи правилното нещо тук и сега: да изтегли войските и да седне на масата за преговори с украинския президент Володимир Зеленски и да преговаря добросъвестно. Изглежда, че няма надежда за такива преговори в момента“, каза Кърби.

„Путин не прояви интерес към дипломатическо споразумение. Той показа, че е готов да продължи войната в Донбас: продължава да натрупва войски, изтегля оборудване, извършва въздушни удари в по-малката територия на Украйна и дурги“, добави говорителят на Пентагона.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!