Перуанците избират днес президент на страната. Над 25 милиона души са регистрирани да гласуват, като това е задължително в Перу. Според наблюдатели, в неделя те ще избират по-малкото зло, предаде АФП.

За президент се борят левият кандидат Педро Кастильо срещу десния Кейко Фухимори. Кастильо набира позиции пред Фухимори преди гласуването на 6 юни. Той взима 44,8% от гласовете, според проучване, публикувано в неделя от Института за перуански изследвания (IEP). 34,4% получава Фухимори. Но много перуанци изразиха разочарование и умора преди първия тур на гласуването - при който Кастильо и Фухимори получиха съответно 19% и 13% подкрепа, тъй като страната преживя години на политическа нестабилност.

18% от избирателите обаче се колебаят между двамата.

Фухимори получава подкрепа в столицата Лима, докато Кастильо е предпочитан в селските райони.

Фухимори обвини Кастильо в подклаждане на насилие в предизборната кампания, а левицата отвърна, че корупцията "е синоним на фухиморизъм" в Перу.

Кампанията беше разтърсена миналия месец от клането на 16 души .

Който спечели изборите, ще се сблъска с последиците от пандемията, която зарази 1,9 милиона перуанци и уби 180 000 души. Два милиона перуанци са загубили работата си, а три милиона са изпаднали в бедност по време на пандемията.

Първите резултати се очакват рано сутринта в понеделник.