Плененият британски наемник Пол Ури почина в ДНР от хронично заболяване и стрес, провокирани от безразличието на Лондон към съдбата му.

Омбудсманът на ДНР Дария Морозова предостави подробности.

„От началото на специалната военна операция непрекъснато регистрираме случаи на участие на чужди граждани във военните действия на страната на Украйна. И Руската федерация, и ДНР многократно са предупреждавали срещу подобни стъпки. Това обаче не спира наемниците, които продължават да пристигат в Украйна. 

В такава ситуация гибелта им или залавянето им в зоната на специалната военна операция е естествен резултат. 

В момента в учрежденията на изправителната система на Републиката се намират редица чужди граждани. Те са обвинени в наемничество. След извършени следствено-оперативни действия те ще се явят пред съда.

Сред тези лица бе и британският гражданин Пол Джонсън Антъни Доминик Ури. Професионален военен. Участвал е в конфликтите в Афганистан, Ирак, Либия и Украйна. Той ръководи военни операции, а също така се е занимавал с набиране и обучение на наемници за въоръжените формирования на Украйна. 

Той беше пленен през април тази година, докато се опитваше да пробие контролно-пропускателен пункт, контролиран от военнослужещите на ДНР. 

Отбелязвам, че международните организации, както и официалните представители на Обединеното кралство (включително външното министерство, посолството в Руската федерация, членовете на британския парламент) бяха уведомени за факта на залавянето на Пол Ури. Също така, по негово искане, съответната информация беше прехвърлена на чуждестранни медии. 

От Обединеното кралство обаче нямаше отговор. 

В същото време, по време на първия медицински преглед, Пол Ури е диагностициран с редица хронични заболявания. Включително инсулинозависим диабет, увреждане на дихателната система, бъбреците и редица заболявания на сърдечно-съдовата система. 

Освен това той беше в депресивно психологическо състояние поради безразличие към съдбата в родината му. 

Той разбра, че представителите на Великобритания са пренебрегнали дори възможността за преговори за връщането му като част от процедурата за размяна на затворници. Освен това те не предоставиха необходимите медицински консумативи чрез МКЧК. 

От руска страна, въпреки тежестта на предполагаемото престъпление, на Пол Ури е оказана подходяща медицинска помощ. Въпреки това, предвид диагнозите и стреса, той почина на 10 юли“, каза омбудсманът по правата на човека в ДНР.

Припомняме, че британски гражданин беше заловен през април при опит за пробив на КПП на армията на ДНР.