Двамата пленени британци, които се сражаваха на страната на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна в Мариупол, поискаха от премиера на страната Борис Джонсън да ги размени за задържания опозиционен лидер Виктор Медведчук.
 
„Г-н Борис Джонсън, казвам се Шон Пинър. Доколкото знам, Виктор Медведчук е задържан и аз и Ейдън Ейслин бихме искали да бъдем разменени за него.
 
Ще бъдем благодарни за помощта ви по този въпрос. Отнасят се добре с мен, разбирам положението, в което се намирам. Хранят ни и ни дават вода. Моля ви, от мое име и от името на Ейдън Ейслин, да съдействате за размяната с Медведчук“, моли пленникът. 
По думите му, ако британският премиер наистина се грижи за гражданите на Обединеното кралство, както сам казва, ще окаже натиск върху украинския президент Володимир Зеленски „да постъпи правилно“".

Ето какво се случи с британеца, който се сражаваше в редиците на морските пехотинци от ВСУ в Мариупол

По-рано съпругата на Виктор Медведчук - Оксана Марченко, се обърна към руския президент Владимир Путин с молба за помощ при размяната на съпруга й. Тя обяви, че мъжът й е съгласен да бъде разменен и екстрадиран на територията на Русия в случай, че руската и украинската страна постигнат споразумение.
 
Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков обеща да информира, ако президентът отговори на искането на Марченко.

Жената на задържания Медведчук моли горещо Ердоган да... ВИДЕО
 
Съпругата на Медведчук се обърна и към близките на пленените от Русия британци и по-специално - с роднините на Ейдън Ейслин и Шон Пинър.

Тя поиска от тях да окажат натиск върху премиера Борис Джонсън, за да може той да повлияе на процеса на размяна на пленниците съпруга й.

Както БЛИЦ съобщи, на 12 април президентът на Украйна Володимир Зеленски качи снимка на Медведчук с белезници и разкри, че опозиционният лидер е бил задържан в хода на спецакция на СБУ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ