Съпругата на задържания украински опозиционен лидер Виктор Медведчук - Оксана Марченко, настоя за незабавното му освобождаване.

Марченко записа видеообръщение до украинския държавен глава Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Ердоган. От първия тя иска да пусне мъжа й, а от втория – да използва личния си авторитет, за да повлияе на Зеленски.

„Многоуважаеми Ердоган. Съпругът ми беше задържан по лична заповед на Зеленски и сега е незаконно държан на неизвестно място като заложник. Всичко, което се случва със съпруга ми, е в напълно противоречие със законите на Украйна и международното право.

Считам насилственото задържане на съпруга ми за проява на тероризъм. Много се страхувам за живота на Виктор. Вие имате голям авторитет, уважават ви и се вслушват във вас. Моля ви, уважаеми господин президент, да използвате влиянието си, за да спасите и освободите съпруга ми Виктор Медведчук”, зове Марченко.В обръщението си към Зеленски пък тя напомня, че мъжът й не е нарушавал никакво закони. Нещо повече – президентът сам прекрасно знае това.

„Моля ви да предприемете всички необходими действия за незабавното освобождаване на съпруга ми, който е незаконно задържан от СБУ. Виктор не е нарушил никакви закони на Украйна и не е напуснал нейната територия. Той винаги се е застъпвал за мира и диалога и Вие, г-н президент, много добре осъзнавате това.

Няма съмнение, че съпругът ми е преследван по политически причини, в противоречие със законите на Украйна и международното право. Животът му трябва да е вън от опасност. Очаквам вашия отговор“, казва Марченко.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ