Кристоф Гайц и Кристине Ланг са двама много последователни природозащитници от Кьолн. Те не само наблягат на използването на обществения транспорт, но и се опитват да се хранят така, че да вредят на климата минимално, се казва в материал на Дойче веле.
"Хладилникът ни винаги е пълен с пресни зеленчуци - моркови, целина, гъби. Всичките са регионално производство, иначе надали нашият хладилник изглежда много по-различно от другите. Имаме и колбаси, но те не са от месо, а от соя. От соя е и сметаната."
Соевото сирене "тофу" е важен елемент от менюто на двамата. Които отдавна не консумират животински продукти. Киселото и прясното мляко или сиренето също са табу, тъй като преживните животни като кравите и овцете произвеждат твърде много метан и така допринасят за затоплянето на климата.
Алтернативите никак не са малко.
Кристине няма проблеми с отказа от животински продукти: "Има толкова много растителни субстанции, има соеви продукти, има и различни сладка и мармалади, т.е. - алтернативите никак не са малко", казва Кристине. Обичайно двамата се хранят само с плодове и зеленчуци от региона - пак в името на опазването на околната среда. И то в съответствие със сезона, не и парникови зеленчуци и плодове. Значение има и разстоянието при транспортирането на продуктите - колкото по-кратко е, толкова по-добре. Компромис правят само за бананите, щом са докарани до Германия по море. Всичко, което се превозва със самолет, вреди на климата, казва Кристоф.
Освен това двамата природозащитници предпочитат храните, които не са преработвани - което пести енергия при производството им, но също така и в дома на двамата. Затова у тях няма нито консерви, нито полуфабрикати, нито замразени продукти. За да пестят ток, те поддържат в хладилника температура 8 градуса. И тъй като не съхраняват животински продукти - проблем няма. Но екологично съобразното поведение на двамата съвсем не се изчерпва само с начина на хранене.
Всичко се използва дотогава, докато функционира.
"Уредбата ни е вече на 20 години, нова не ни трябва, щом тази си работи добре. Така стоят нещата и с останалите ни електроуреди, като например телевизора."
И мобилните им телефони са по-стари модели, всичко се използва дотогава, докато функционира. С дрехите е малко по-различно, тъй като работата на Кристине изисква представителен външен вид. Но Кристоф няма проблеми и с това:
"Някои хора си купуват специално скъсани дънки - в съответствие с модата, а ние носим дънките си, когато се скъсат, на поправка."
Еко-съображенията ръководят двамата и извън дома им. Кристоф, например, има сметка в банка, която инвестира в екологични проекти. /БЛИЦ