Неджмие Ходжа - вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа, почина в Тирана на 99-годишна възраст.

Неджмие Ходжа е родена на 8 февруари 1921 г. в Битоля, тогава в Кралство на сърби, хървати и словенци, а родителите й са от Дебър.

Семейството й отива да живее в Тирана през 1928 г., където Неджмие Ходжа учи в Педагогическия женски институт. След освобождаването на страната тя следва литература и публикува няколко книги.

След свалянето на режима на Енвер Ходжа съпругата му е пратена в затвора. Тя беше жената, от която албанците десетилетия наред се страхуваха, пише сръбското издание "Вечерне новости".

Неджмие Ходжа се омъжва за тогавашния албански лидер през 1945 г. Имат три деца.

През 1992 г. тя е арестувана за злоупотреба с държавни фондове и е осъдена на 9 години затвор. След обжалване на присъдата наказанието е повишено на 11 г. затвор.

Неджмие Ходжа изпадна в немилост в страната си след смъртта на съпруга си, но остана най-верният защитник на неговия изолационистки режим, пише Би Би Си.

Пред хърватския вестник "Ютарни лист" тя заяви, че никога не е съжалявала за престъпленията на своя съпруг.

"Защо да искам прошка? За нищо не съжалявам и за нищо не се чувствам отговорна. Спазвахме законите, които бяха в сила по онова време", каза тя.

Неджмия Ходжа твърдеше, че съпругът й "не беше диктатор, а идеален лидер, който успяваше да защитава своята страна от вътрешните и външните врагове, които я застрашаваха".

Мнозина смятаха Неджмие Ходжа за "дяволска жена", каквото е заглавието на книгата на Фахри Балиу, в чийто предговор Исмаил Кадаре я описа като "най-лошата, най-извратена" от всички съпруги на диктатори.

Но за приятелката й Вито Каро тя е била "много чувствителна жена, пример за майка и съпруга, винаги до Енвер".
 


П