Прочутата руска балерина, народната артистка на СССР Екатерина Максимова почина в Москва на 70-годишна възраст.
Това съобщиха от дирекцията на Болшой театър, където премина целият творчески живот на Максимова, танцувала в дует със съпруга си Владимир Василиев.
Във връзка с кончината на изключителната балерина Екатерина Максимова президентът на Русия Дмитрий Медведев поднесе съболезнования на нейния съпруг Владимир Василиев и на колектива на Болшой театър.
Наричаха Максимова наследница на Галина Уланова, “очарователна малка перла”, казваха, че има “изумителна грациозност, каквато притежават само великите балерини”.
Родената в Москва Максимова е смятана от балетните специалисти за най-ярката представителка на московската балетна школа. След като завършва Московското хореографско училище през 50-те години, тя вече е водеща артистка в Болшой театър. Великолепната техника, одухотворена от обаяние и артистизъм, позволиха на Максимова бързо да премине през всички стъпала на артистичната кариера и десетилетия да остане на балетния Олимп. Смятана за изпълнителка-еталон на класическия репертоар, тя заедно със съпруга си Владимир Василиев първа посегна към експерименти в съвременната хореография. И публиката им отдаваше дължимото, посочва ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ