Новото македонско правителство започва с физическото премахване на част от паметниците от т.нар. проект "Скопие 2014". Първият паметник, който ще бъде премахнат, е на Андон Янев-Кьосето, който бе издигнат пред Съдебната палата в македонската столица, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. 
Той уточни, че "всичко ще бъде проверено по този проект, включително и какви средства са били изхарчени за построяването на паметниците". 

"Ако спечелим местните избори в Скопие, централната власт ще си сътрудничи с местната при разкриването на истината около този противоречив проект", каза Зоран Заев. Премиерът разкри, че "комисията в Министерството на културата, която разследва "Скопие 2014", е приключила с първия си доклад". 

Проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие. Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. 

Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. 

Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. 

Проектът предвиждаше и поставяне на огромно "Панорамно колело" за над 15 млн. евро. 

Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок. 

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец. 

Заедно с поставянето на тези стотици паметници във всички градове на страната режимът на Груевски започна усилено да пропагандира "античните корени" на населението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!