Американското издание Politico публикува статия на Джонатан Лемир и Александър Уорд, в която авторите разсъждават върху евентуално украинско контранастъпление.

В заглавието на статията се казва, че администрацията на Байдън се страхува от провал в случай на украинско контранастъпление. Отбелязва се, че за това все по-често се говори в кулоарите на Белия дом.

"Администрацията на Байдън тихо се подготвя за това, че ако пролетната контраофанзива на Украйна не оправдае очакванията, критиците вътре в страната и съюзниците в чужбина ще твърдят, че Америка също се е провалила", пише в статията.

Лемир и Уорд пишат, че администрацията на Байдън публично декларира пълна подкрепа за Киев и казва, че „ще бъде предоставена толкова помощ, колкото е необходимо“.

Но ако контраофанзивата на ВСУ „не е достатъчно успешна, тогава, както самите служители на американската администрация казват при условие за анонимност, те се страхуват да се изправят срещу двуглаво чудовище, едната глава на което е на гълъб, а другата е на ястреб”.

"Едната глава ще казва, че Украйна не е постигнала успех, въпреки цялата предоставена военна помощ, и следователно е безсмислено да се помага на Киев повече. А втората ще каже, че Въоръжените сили на Украйна не са постигнали целта си, тъй като Западът не е предоставил на Украйна достатъчна военна помощ и не е предоставил всичко, което са поискали от Киев", пише в статията.

Авторите пишат, че Киев от своя страна търси възможности да представи ограничения успех като победа във въоръжения конфликт.

Цитира се изявление на Клемънтайн Стърлинг, директор на Атлантическия съвет на САЩ. Според нея европейската подкрепа за Украйна, заедно с вътрешната американска подкрепа, може да отслабне с времето, тъй като Европа носи значителна икономическа тежест.

Президентът на Съвета за международни отношения Ричард Хаас, както пише Politico, е заявил, че „подкрепата за Украйна струва скъпо“.

"Боеприпасите са на изчерпване, има много непредвидени нюанси и следователно въпросът за преговори за прекратяване на военните действия неизбежно ще възникне, ако Украйна не успее да спечели значима победа на бойното поле", заявява Хаас.

В статията се казва, че американски официални лица са информирали Киев за опасностите от нарастващите амбиции и прекалено големите преразходи на войските.

"Преди време Байдън също предупреждаваше афганистанския президент Ашраф Гани, когато талибаните настъпваха из цялата страна след изтеглянето на американските войски", пише в статията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук