Полският министър-председател Матеуш Моравецки е потвърдил пред германския канцлер Ангела Меркел, че Полша е готова да наложи вето върху новия 7-годишен евробюджет в спор за опитите на Европейския съюз да обвърже разпределянето на средства с върховенството на правото, информира "Ройтерс".

В спора Полша и Унгария блокират средства на ЕС на стойност 1,8 трлн. евро, включително стотици милиарди, които трябва да бъдат изплатени скоро, за да помогнат на Общността да излезе от двойна рецесия, причинена от втора вълна на пандемията от COVID-19.

"Аз... потвърдих нашата готовност да наложим вето върху новия бюджет, ако не намерим решение, което е добро за ЕС като цяло, а не само за някои от неговите членове", написа Моравецки на страницата си във Facebook.

В момента Европейският съюз разследва националистическите правителства на Полша и Унгария за подкопаване на независимостта на техните съдебни органи и медии. Брюксел се опита да приложи условия за изплащането на пари в ЕС.

"Днес казах на (германския) канцлер, че Полша очаква по-нататъшна работа за намиране на решение възможно най-скоро, което да гарантира правата на всички държави-членки и да спазва договорните процедури", пише Моравецки.

В четвъртък той проведе разговори в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата съюзници издадоха съвместна декларация, в която заявиха, че ЕС не може да приложи условия за върховенство на закона към фондовете, освен ако блокът не промени учредителния си договор.

Говорителят на полското правителство Петър Мюлер каза в петък на държавната информационна агенция PAP Моравецки изпрати на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен второ писмо относно опита за обвързване на средствата с опасенията за върховенството на закона.