Остра критика към Унгария отправи държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той предупреди, че президентът Владимир Путин се опитва да забие клин между приятелските членки на НАТО, предаде Ройтерс.

Помпео се изказа критично и за зависимостта на Унгария от руския природен газ. А приятелството на премиера Виктор Орбан с Путин според американския първи дипломат е риск за унгарската национална сигурност.

По-рано високопоставен служител от Белия дом съобщи, че Помпео ще се опита да призове Унгария да се откаже от подкрепата си за "Турски поток".

Каква е позицията на Унгария стана ясно на пресконференцията в понеделник, когато външният министър Петер Сиярто бе запитан споделя ли оценките на САЩ за Русия и ще се дистанцира ли Унгария от Москва.

"Когато става дума за сътрудничеството с Русия, това не ни пречи да бъдем надежден съюзник на САЩ и НАТО", отговори той.

"Но аз казах на държавния секретар и за огромното лицемерие и политическа коректност в Европа, когато стане дума за Русия. "Северен поток 2" се строи не от унгарски или централноевропейски компании заедно с "Газпром". На Руската енергийна седмица с Путин седяха не ръководителите на унгарски енергийни компании. Вижте данните за търговията между западноевропейските държави и Русия и ще видите защо толкова ни писна да ни изобразявате като страна с тесни връзки с Русия", заяви Петер Сиярто.