Съединените щати и Русия се споразумяха за начините за преодоляване на безизходицата при намирането на политическо решение на конфликта в Сирия, заяви държавният секретар Майк Помпео след разговори с президента на Русия Владимир Путин, цитиран от AFP.
Помпео каза, че Сирия - където САЩ и Русия са на противоположни позиции – са били основна тема по време на разговорите във вторник вечерта на вилата на Путин в черноморския курорт Сочи.

Той казва, че двете страни са подкрепили създаването на комисия, натоварена със задачата да изготви следвоенна сирийска конституция - ключова стъпка, която е блокирана от разногласия относно нейния състав.

„Проведохме много продуктивен разговор по напредъка в Сирия, неща, които можем да направим заедно, когато имаме общ интерес за това как да придвижим политическия процес напред“, каза Помпео пред репортери на летището преди да замине.

"Налице е политически процес, свързан с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, който бе блокиран и мисля, че сега можем да започнем да работим заедно, за да го разблокираме," каза той. Държавният секретар на САЩ изрази надежда да " този процес поне да направи първата стъпка за формиране на тази комисия".Източник: "Фокус"