Счупена и изтръгната е плочата на удавилите се български туристи в Охридското езеро - 5 септември 2009 г. Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите.


Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност.

Това написа гневно общественикът и писател Александър Урумов. Той е публликувал скрийншот от профила на мъж от Северна Македония, който на македонски е написал под снимка с счупения паметник на загиналите туристи: „Това ли е пътят към Европа? И тези ли бяха фашисти?”.

Позорното деяние е извършено в контекста на това, че България „затвори” вратите за пътя на Северна Македояни към Европейския съюз, с което разгневи огромна част от псевдо-националистическото съсловие в западната ни съседка, пише "Флагман".

Така обаче едва ли „македонския въпрос” ще бъде взет по-насериозно. Напротив – по-вероятно е гаврата с паметника допълнително да усложни не само вътрешнополитическа ситуация в Северна Македония, но тази с обтегнатите отношения между София и Скопие.

Припомняме, че трагедията с кораба „Илинден“, превозващ 57 български туристи от Охрид за Свети Наум, се случи на 5 септември 2009 г., когато около 10:30 ч. плавателният се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на Охридското езеро.

От жертвите на катастрофата, осем бяха жители на община Антон, четирима бяха от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.