След като вчера украинският президент Петро Порошенко изпадна в паника, че Русия е разположила над 80 000 войници, 1400 артилерийски системи и установки за залпов огън, 900 танка, 2300 бронирани бойни автомобила, 500 самолета и 300 хеликоптера по протежение на границата между двете страни, то днес той обяви частичен призив на резервисти за военна подготовка.

Всичко това идва на фона на напрежението в отношенията с Русия, като Порошенко отбеляза, че страната трябва да укрепи отбраната си, за да даде отпор на заплахата от руско нахлуване.

Кремъл отхвърли твърденията на украинския лидер като "абсурдни опити" за нагнетяване на обстановката след инцидента на входа на Азовско море на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба заедно с екипажите им - общо 24 моряци, предава БТА. 

Порошенко отговори с въвеждането на военно положение за 30 дни в голяма част от Украйна.

Украинските власти забраниха влизането в страната на всички мъже с руско гражданство на възраст между 16 и 60 години, което според президента е свързано с нуждата да се попречи на Русия да дестабилизира още повече Украйна.

Порошенко каза днес, че част от привиканите резервисти ще бъдат обучавани в рамките на военното положение, и добави, че някои военни части ще бъдат предислоцирани с цел укрепване на отбраната на страната пред заплахата от руско нахлуване.

През уикенда украинският президент каза, че Русия е струпала големи войски край двустранната граница, и я обвини, че се готви да нахлуе в Украйна. Той също така обвини Москва, че е блокирала украинските пристанища на Азовско море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, на брифинг за журналисти в руската столица днес, опроверга тези твърдения и ги окачестви като "абсурден опит за изостряне на напрежението".