Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който бе арестуван вчера в Италия по искане на Испания, беше освободен вчера от затвора, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Пучдемон, който е член на Европейския парламент, избяга от Испания след гласуването през 2017 г., излезе от затвора в сардинския град Сасари, където бе аплодиран от привържениците си отвън.

58-годишният лидер на сепаратистите, който прекара нощта зад решетките, е свободен да напусне острова, но трябва да се върне за изслушване през октомври, каза адвокатът му. „Винаги сме смятали, че това може да се случи, но също така знаехме как ще завърши“, каза освободеният Пучдемон пред събраното множество.

Съдът в Сасари ще разгледа искането за екстрадиция на Пучдемон на 4 октомври, съобщи неговият адвокат Агостинанджело Марас. Защитникът настоява, че няма основание нито за ареста, нито за екстрадицията на Пучдемон, който през последните години живее в Брюксел.

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че уважава италианската съдебна система, но добави: „Ясно е, че Карлес Пучдемон трябва да бъде изправен пред правосъдието.“

Арестът предизвика остри упреци от страна на каталунското правителство, като регионалният лидер Пере Арагонес поиска „незабавното освобождаване“ на Пучдемон и заяви, че той ще пътува до Сардиния, за да го „застане до него“. Това се случва в чувствителен момент – девет дни, след като ляво ориентираното испанско правителство и регионалните каталунски власти възобновиха преговорите за намиране на решение на най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам.

Преди изслушването в петък привърженици на Пучдемон се събраха пред съда в Сасари, като един от тях издигна голям флаг на независима Каталуния. А в Барселона, регионалната столица на Каталуния, стотици демонстранти се събраха пред италианското консулство, някои държаха импровизирани табели, на които над снимката на Пучдемон пишеше „Свобода“ на каталунски. Други викаха „Освободете нашия президент“ на италиански и развяха знамената на независима Каталуния.

Референдумът през октомври 2017 г. бе организиран от сепаратисткото регионално правителство на Каталуния, въпреки забраната от Мадрид, а процесът беше помрачен от полицейско насилие. Няколко седмици по-късно сепаратистите излязоха с декларация за независимост, предизвиквайки огромна политическа криза с Испания, по време на която Пучдемон и няколко други от официалните лица избягаха в чужбина.

Мадрид бързо започна съдебно преследване на каталунските сепаратистки лидери, които останаха, като на девет от тях присъди продължителни срокове затвор.

Въпреки че всички бяха помилвани по-рано тази година, Мадрид все още държи Пучдемон и няколко други да се изправят пред правосъдието заради референдума за отцепване от Испания.

През март Европейският парламент свали имунитета на Пучдемон и на двама други евродепутати, през юли решението бе потвърдено от Общия съд на ЕС. То беше обжалвано и по него все още няма окончателно решение от страна на Съда на ЕС.

По-рано вчера италианското правителство заяви, че няма да се замесва в делото на Пучдемон. „Процедурата е изцяло от компетенциите на съдебните органи“, бе заявено от страна на правосъдното министерство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!