Терористите Абу Абдел Рахман ал-Джезрауи и Абу Осман ал-Фаранси могат да оглавят терористичната организация „Ислямска държава” след смъртта на лидера на групировката Абу Бакр ал-Багдади, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen.

По информация на медията, двамата са били най-близките му помощници.

Спецакцията по ликвидирането му е трябвало да бъде проведена преди пет дни, но е отлагана на три пъти заради присъствието на жени и деца от обкръжението му, уточнява Al Mayadeen.

Както БЛИЦ съобщи, специализираната операция на американските военни по ликвидирането на Абу Бакр ал-Багдади се проведе на 26 октомври. По някои информации, тя е била одобрена още преди седмица от президента Доналд Тръмп.
 
На мястото, където е бил убит, са открити седем тела, сред които на дете и три жени. По данни на Anadolu, в операцията са участвали осем хеликоптера и два безпилотника. За акцията са знаели и турските военни.

Позовавайки се на служител на иракското разузнаване, "Ройтерс" съобщава, че мъж и жена от близкото обкръжение на лидера на "Ислямска държава" са го издали на иракските спецчасти. След това от разузнаването предоставили тези данни на международната коалиция, оглавявана от САЩ.

Иракските спецслужби разполагали с точните координати на местонахождението на Ал-Багдади и това е дало възможност да бъде организирано нападението, при което той, както се твърди, е бил убит. 

Иракските спецслужби научили къде се намира Багдади след ареста на мъж и жена иракчани, които били от неговия "вътрешен кръг". Двамата дали сведения, благодарение на които било открито тайно място в западната иракска пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението, каза служителят.

Вашингтон е благодарил на иракските власти за ролята им, позволила провеждането на спецоперацията, при която Ал-Багдади бил ликвидиран, съобщи днес телевизия "Ал Арабия".
  Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ