На остров Тасмания предстои да бъде построена стоманена конструкция, в която ще се съхранява цялата информация за това как протича изменението на климата и как нашата планета постепенно се приближава към истинска катастрофа, съобщава ScienceAlert.

Огромната структура ще бъде наречена "Черната кутия на Земята". За изграждането й ще се използват захранвани от слънчева енергия твърди дискове. Те ще включват научни данни за състоянието на климата и за това как ще изчезнат растенията и животните.

Освен това специалистите планират да добавят информация за замърсяването на околната среда, така че потомците да могат да разберат какво се е случило с планетата.

Авторите на проекта отбелязват, че ако не се вземат мерки в близко бъдеще, изменението на климата ще доведе до смъртта на цялото човечество. "Черната кутия на Земята" ще съдържа всички необходими данни, които ще позволят на бъдещите поколения да разберат всичко, което се е случило на планетата, преди тяхното раждане.

По проекта работят маркетинговата агенция Clemenger BBDO и творческата агенция Glue Society от Австралия. Монтажът на проекта е планиран за началото на следващата година. В момента специалистите правят бета-тестове на твърдите дискове и събират необходимата за проекта информация.

Джим Къртис изтъква, че тя ще помогне на потомците да разберат какви грешки сме допуснали и какво не бива да се прави, за да не възникне нова катастрофа, която може да предизвика смъртта на огромен брой живи организми на Земята.

Превод и редакция: БЛИЦ