131 души са загинали при горските пожари в южната част на Австралия, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира премиера на страната Кевин Ръд. Полицията не изключва броят на жертвите да продължи да нараства.
Пожарите се разгарят все по-силно. Повечето от загиналите са от малки градчета северно от Мелбърн.
По данни на местните медии броят на загиналите може да нарасне с поне още сто души, посочва Интерфакс. Десетки са безследно изчезнали, посочва Ройтерс.
На двама подпалвачи, които властите наричат терористи и врагове на Австралия, са повдигнати обвинения в убийство. Това са 31-годишен мъж и 15-годишно момче. Официални лица смятат, че палеж може би е била причината за поне някои от над 400 огнища, станали в южната част на Виктория през уикенда, предаде АП.
В главния център по изгаряния в Мелбърн няма места. Изчерпани са запасите от обезболяващи. В критично състояние там се намират 13 души, сред които и 2-годишно момиченце, отбелязва Newsru. Като се позовава на АП, РИА “Новости” съобщава, че пожарите са унищожили най-малко 750 къщи, стотици хора са останали без покрив. Огънят е погълнал вече 220 хектара. /БЛИЦ