Правителствените и държавни лидери на Европейския съюз одобриха започването на следващата фаза на преговори за излизането на Великобритания от структурите на Общността. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните медии.

„Лидерите на ЕС се съгласиха да преминем към втората фаза от разговорите за Брекзит. Поздравления“, написа полският политик в социалната мрежа „Туитър“.

Британският министър-председател Тереза Мей пристигна в Брюксел с отслабени позиции, след като в сряда парламентът в Лондон прие законодателни промени, които гарантират, че депутатите, а не кабинетът ще имат последната дума за договора с Брюксел. Налице бяха опасения, че европейските лидери ще поставят под съмнение дали тя има необходимата политическа подкрепа в Лондон, за да сключи сделката, уточнява Фокус.

Малко след загубата самата Мей призна, че е разочарована.

Смущаващото поражение – първото за Мей в плановете й за Брекзит, дойде, след като Джереми Корбин призова депутатите от Лейбъристката партия да подкрепят промените в законодателството, предложени от консерватора Доминик Грийв. Резултатът от вота разкри дълбокото разделение в редиците на торите, което попречи на Мей да се похвали с „победа“ в Брюксел. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!