"Красива жена, симпатична. Казвам й едно и тя на мен съвсем различно. Сякаш не чува какво казах", така се обърна Владимир Путин към водещата от американската CNBC Хедли Гембъл, която го пита защо Русия не доставя достатъчно газ за Европа по газопровода.

"Вие сте заблудени. И ти, уважаеми колега, и всички, които се хранят с информация от такива източници", подчерта Путин.


"Ние увеличаваме доставката на газ за Европа. "Газпром" с 10 %, а общо Русия увеличава доставката си за Европа с 15 %":

Руският президент Владимир Путин заяви, че недостигът на електроенергия стои зад повишаването на цените на природния газ в Европа и че Москва е готова да обсъди допълнителни действия, като заяви, че трябва да има споразумение за това как да се балансират енергийните пазари.

Според него пазарът на газ не е нито балансиран, нито предвидим, особено в Европа, но подчерта, че Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ там.

По време на встъпителната си реч на форума "Руската енергийна седмица 2021 г"., Путин отбеляза, че европейските страни не са планирали и не са попълвали газовите си запаси през лятото.

"Бяха въведени системни недостатъци" в енергийната система и това доведе до настоящата енергийна криза в Европа, добави той.

Запасите от природен газ са необходими точно поради разрушителни фактори като времето, заяви още Путин, посочвайки, че намаленото енергийното производство от вятърни турбини в Европа доведе до енергиен дефицит, който сега се отразява на цените.

Европейските страни "не трябва да се занимават с прехвърляне на вина", подчерта той.

Според Путин въглеродният интензитет при доставките на руски природен газ е три пъти по-нисък от този на втечнения природен газ (LNG) на САЩ.

"Според прогнозите на експертите на хоризонта от 25 години делът на въглеводородите в световния енергиен баланс може да намалее от сегашните 80-85% на 60-65%. В същото време ролята на петрола и въглищата ще намалява, но ролята на природния газ като най -екологичното, преходно гориво ще расте, включително развитието на производството на втечнен газ “, отбеляза руският лидерът.

Според него запасите от енергийни ресурси в Русия са с неограничен, планетарен характер.

"Само един" Газпром "- над 500 милиарда кубически метра газ. И производството нараства. И то ще продължи да расте, защото запасите само на" Газпром "са над 35 трилиона кубически метра газ", обясни Путин.

По време на речта си Путин отбеляза също така отбеляза, че Русия добре осъзнава значението на борбата с изменението на климата и настоя, че страната му "подкрепя международните инициативи за въглероден диоксид" и изпълнява поетите задължения.

Той добави, че Москва планира да гарантира, че през следващото десетилетие емисиите на парникови газове в Русия ше са по-ниски, отколкото в Европейския съюз.

Руският президент подчерта, че тези ангажименти "не са само празни думи" и че страната му вече е започнала "изпълнение на проекти, които са дали резултати", като посочи, че руските петролни и газови компании са изгаряли по-малко т.нар. асоцииран нефтен газ (APG) - форма на природен газ, който може да бъде факелно изгорен, изхвърлен в атмосферата или утилизиран за производствата на електроенергия.

Руският президент отхвърли обвиненията, че Москва използва енергията като "оръжие" за постигане на своите геополитически цели, като добави, че подобни твърдения са "пълни глупости" и "политически мотивирани бръщолевения".

Путин подчерта, че Русия увеличава доставките на енергия за Европа, излизайки дори отвъд договорните задължения, за разлика от САЩ, които преместиха своите доставки от Европа в посока Азия.

Той добави, че Русия не е отхвърлила нито едно искане за увеличаване на доставките и е готова да ги увеличи с още при получаване на допълнителни искания за предприемане на такива стъпки.

Владимир Путин посочи, че маршрутът на газопровода "Северен поток 2" е по-евтин и по-кратък от маршрут, който снабдява Европа с газ през Украйна.

"Северен поток 2" е чисто икономически и търговски проект, добави Путин по време на Руската енергийна седмица 2021 г., подчертавайки твърдението си, като каза, че руската система за транспортиране на газ е пет до шест пъти по-ефективна от украинската, особено що се отнася до емисиите.

Всеки, който обвинява Москва, че има политически пристрастия по въпроса, "просто си затваря очите за някои очевидни факти именно по политически мотиви", посочи той.

Русия приема, че споразумението във формата "ОПЕК +" за ограничаване на петролното производство ще остане в сила до края на 2022 г., заяви още руският президент.

"Предполагаме, че споразумението ще бъде в сила до края на следващата 2022 г.", каза Путин.

Според него настоящите резултати показват, че сътрудничеството между страните от "ОПЕК +" има всички шансове за по-нататъшно развитие.

Това сътрудничеството може "да обхване допълнителни области, включително разработването на нови екологично чисти технологии за производство и преработка на въглеводороди, обмен на най-добри счетоводни практики и намаляване на въглеводородния отпечатък", каза още той.