Премиерът на германската провинция Северен Рейн – Вестфалия Армин Лашет обвини българските и румънските работници за разпространението на заразата от коронавирус в ланда, пише „Ди Велт”.

Изказването на политика от Християндемократически съюз бе направено, след като кланица в провинцията в град Реда-Виденбрюк се превърна в огнище на инфекцията, съобщава „Ди Велт”.

На журналистически въпрос какво говори появата на толкова много нови случаи на COVID-19 след облекчаването на мерките, Лашет отговоря: „Това не говори нищо и няма нищо общо, защото българи и румънци са влезли в страната и са внесли вируса”.

Страшен кошмар в кланица с 400 нови случая на COVID-19 в Германия

„Това ще се случи навсякъде. На територията на цяла Германия действат сходни правила”, заяви той.

Премиерът даде пример с ферма за аспержи в Бавария, в която е имало 95 положителни проби на работниците там, както и огнище на зараза, регистрирано неотдавна в кланица в Косфелд.

По данни на местните здравни власти, най-малко 400 работници в месокомбинат в Северен Рейн – Вестфалия са се заразили с коронавирус.

От проведените 500 теста 400 са били положителни и се очакват резултатите от още 500 теста. 

През последните седмици, на фона на облекчените ограничителни мерки и намаляването на темповете на ръст на заболели от COVID-19, в няколко предприятия за преработка на месо беше регистрирано заразяване с коронавирус. Във връзка с това миналата седмица германското правителство одобри концепция за затягане на контрола в предприятията от месодобивната и месопреработвателната промишленост.