Продължава издирването на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие, която е в неизвестност от 5 дни. Над 100 полицейски служители от Северна Македония участват в издирването. 

Както БЛИЦ съобщи, майката на момичето отправи апел снимката на девойката да бъде разпространена извън пределите на страната - в Гърция, Косово, Албания и България, с надеждата тя да бъде открита. 

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски информира за мерките, предприети от полицията за намиране на момичето, без да навлиза в подробности от разследването.

Той разкри още, че е създаден специален щаб, който работи заедно с родителите, семейството, познати, приятели и съученици на Ваня.

Той обясни, че в рамките на издирването са използвани всички възможности, прегледани са записите от над 50 камери, поставени в града. Анализират се всички данни от телекомуникационните оператори, които също могат да бъдат важни, каза Спасовски и допълни, че до момента са разпитани десетки хора, от които са взети данни.

„От семейството и момичето са иззети електронни устройства, които се изследват. В една част вече са взети данни и имаме определени данни от тези електронни устройства, които също могат да бъдат полезни за разследването и цялата тази процедура. Всеки ден общуваме или работим заедно с родителите и семейството. Така целият този екип работи от късно през нощта до сутринта през всички тези дни”, информира Спасовски, цитиран от "Вечер".

Претърсени са и река Вардар и мазета, събрани са сведения от църкви и манастири край Скопие.

„Претърсено е и коритото на река Вардар, претърсени са всички сутеренни помещения не само в околността, но и в по-широк пермиетър. Става въпрос за издирване, тоест получаване на данни и информация от църквите и манастирите, които се намират близо до Скопие. Тази мащабна дейност няма да спре дотук, работим интензивно”, каза вътрешният министър и обяви, че ще се вземат мерки срещу всички, които публикуват в профилите си в социалните мрежи фалшиви новини по случая.

Сигналът за изчезването на Ваня е подаден в полицията в понеделник в 8.35 ч., а случаят е разгласен от майката на тийнейджърката чрез социалните мрежи. Според публикацията на майката, 14-годишното момиче е тръгнало от вкъщи за училище в 7.20 ч., след което следите й се губят. Последно е видяна в квартал "Дебър Маало" на път за училище "Йохан Хайнрих Песталоци".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук