На 16 март 1967 г. в укрепен бункер се намират ядрени ракети E-Flight. Сутринта на същия ден сервизните патрули съобщават, че са видели НЛО. Странният обект бил видян над един от ракетните установки, точно над мината.

След известно време заместник-командирът, който следил състоянието на ракетите, направил доклад и чак тогава чул тревога. Десет ракети се завъртели, показвайки статуса "No-Go". Всички те се оказали изведнъж неработоспособни.

„Усещането беше сякаш е, че адът се е спуснал. Проблемът стана още по-сериозен поради факта, че в друг изстрелвател веднага бяха изключени и 6 ракети. Всички тези събития съвпаднаха с факта, че имаше съобщения за НЛО полети над шахтите ”, описва бившият военен Робърт Салас.

„Спомням си, че тогава сутринта получих обаждане от сержант, който отговаряше за охраната в съоръжението ни. Той направи доклад, че заедно с други пазачи видял неидентифициран летящ обект близо до шахтите, в които стояли ракетите. Приличаше на странни „светлини“. Не повярвах на казаното и наредих да продължат наблюдението. След известно време сержантът се обади отново и каза, че един от охраната се приближил твърде близо до НЛО и е ранен. Веднага след това ракетите спряха да работят една по една."

След това бяха проведени проучвания, за да се установи какво може да доведе до неизправност на ракетата. Можело да се установи, че причината е електромагнитен импулс, който идвал от неразбираем източник.

Заслужава да се отбележи, че в същата сутрин НЛО бил забелязан от служители по сигурността в други краища на базата. В резултат на ВВС на САЩ потвърдили, че ракетите изключили една слред друга само за няколко секунди. Точната причина за инцидента обаче не е установена.

Превод: БЛИЦ