Херцогът на Съсекс принц Хари тръгна по стъпките на покойната си майка – принцеса Даяна, слагайки бронежилетки и защитна козирка, за да мине през частично разчистено минно поле, съобщава "Дейли Мейл".
 
Херцогът на Съсекс тръгна между предупредителните знаци по тесен разминиран коридор на активно минно поле в Дирико, Ангола. Преди това помогна за дистанционното взривяване на мина.

Всичко това напомни за постъпката на майка му Даяна. Месеци преди трагичната й смърт през 1997 г. и 22 години преди сина си, принцесата на народа работи по същата мисия.
 
 
Даяна също прекоси активно минно поле в Ангола. Паметната нейна снимка от Африка обикаля световните медии и днес. Изображението е направено през януари 1997 г. и става една от най-емблематичните снимки на принцесата, починала през август същата година.
 
Хари не премина точно по същия маршрут като майка си, тъй като сега там се намира оживена улица с магазини и училища, тъкмо благодарение на Даяна. Въпреки това символиката се запазва.

През 1997 г. Даяна се застъпи за каузата за ликвидирането и забраната на противопехотните мини. Именно в град Уамбо, където мина майка му, Хари ще посети ортопедичната болница. В нея Даяна се срещна с пострадали от мини пациенти.
   

„Резултатите, които имаме сега, се дължат на приноса на Даяна. Когато през 1997 г. посети Ангола и се разходи през току-що изчистено минно поле, принцесата привлече вниманието на целия свят към проблема. Покойната принцеса беше ангажирана и с различни благотворителни кампании и посвети живота си на редица значими каузи", заяви Валдемар Гонкалвес Фернандес от благотворителната организация Halo.
 
Това е особено значимо събитие за 35-годишния принц, който в момента е на десетдневно турне в Африка със съпругата си Меган Маркъл и сина им Арчи. Хари отбеляза, че посещението на майка му „помогна за промяна на хода на историята”.

Той похвали и усилията на Halo Trust, които работят за изчистване на минни и други експлозиви в държави, възстановяващи се от война.

„Мините са нелечим белег от войната. Чрез изчистването на противопехотните мини можем да помогнем на тази общност да намери мир, а с мира идва възможност. Освен това можем да защитим разнообразната и уникална дива природа, която разчита на красивата река Куито. Тази река и тези диви животни са вашите природни дадености и ако се грижите, ще ви донесат неограничени възможности в икономиката, съобразена с природата", заяви Хари.