По време на събитието "доведете детето си на работа" в Белия дом, президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с няколко деца, но очевидно изпита затруднение, пише Днес Бг.

Заобиколен от деца, облечени като агенти на Тайните служби, 80-годишният президент трябваше да разчита на малчуганите, за да довърши отговорите си и призна, че е бил "объркан", преди едно от тях в крайна сметка да му каже, че може би е време да се върне в Овалния кабинет.

Това беше първата публична изява на Байдън, след като той беше забелязан да използва лист с подсказки по време на пресконференция, докато отговаряше на въпроси на репортер на LA Times.

Децата му задаваха въпроси по теми, вариращи от любимия му цвят до предпочитания от него вкус на сладолед. Той обаче изпита затруднение, когато трябваше да се сети къде живеят всичките му шест внуци и дори не спомена детето на сина си Хънтър.

"Изпуснах някого... казах пет... шест? Имам един в Ню Йорк, два във Филаделфия или три? Три? Не знам... Объркахте ме... Те са наоколо...", отговори Байдън на децата.

"Едната ми внучка живее в Пенсилвания, във Филаделфия", каза Байдън, говорейки бавно, знаейки, че там има деца от различни възрасти. "Едната ми внучка живее в Ню Йорк, другата живее във Вашингтон. Една от внучките ми живее в Уилмингтън, Делауеър. Внукът ми живее в Калифорния. Но пропуснах някого, нали? Както и да е."

Републиканците: Байдън е откъснат от реалността, ако продължава така...

Внукът, който не спомена, е Джоан Робъртс - четиригодишното дете, което е обект на битка за издръжка между сина му Хънтър Байдън и бившата стриптизьорка Лундън Робъртс.

"Един в Ню Йорк, двама във Филаделфия", каза той, проверявайки себе си, преди да премине към друг въпрос.

След това той се спъна, когато едно дете попита нещо, което би трябвало да е лесен въпрос - последната страна, която посети като президент. Вместо това той спомена с колко лидери се е срещал като президент.

"Последната страна, в която съм пътувал – сигурно е последната, в която съм бил - 89 държавни глави досега", отговори той, но едно дете го спаси, като извика: "Ирландия!" - родината на предците на президента, която той посети едва преди няколко седмици. 

"Права си, Ирландия", каза Байдън. "Ето къде беше".

След повече от 20 минути едно дете каза това, което навярно родителите му си мислеха: "Господин президент, чух, че трябва да се върнете в Овалния кабинет".

Но точно както неговите помощници може би си поемаха дъх, Байдън не беше приключил. Докато се разхождаше по колонадата, Байдън мина покрай дете, което му зададе въпрос за Полша.

Запитването направи 10-годишната Нина Валкуска, чийто баща е кореспондент на полското радио. Президентът покани нея и още едно дете в Овалния кабинет. Тя трябваше да седне зад бюрото на Resolute и се върна с шепа бисквити, опаковани с печата на президента на САЩ.

Байдън също й показа снимки на собственото си семейство. Тя каза, че Байдън е казал "много страхотни неща", но така и не отговорил на въпроса за Полша.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук