Призрачно село "изникна", след като суша изпразни язовир на испанско-португалската граница. Сега появилите се руини са хит сред туристите, пишат от Глас Нюз.

Тъй като язовирът е на 15% от капацитета си, останките от живот, "замръзнал" през 1992 г., когато селото Асередо в северозападния регион на Галисия в Испания е било наводнено, за да се създаде изкуствения воден басейн "Алто Линдозо", отново се разкриват.

"Сякаш гледам филм. Изпитвам чувство на тъга", казва 65-годишният пенсионер Максимино Перес Ромеро от Ла Коруня. "Чувството ми е, че това ще се случи през годините поради сушата и всичко това с изменението на климата."
 Разхождайки се по калната земя, напукана от сушата на някои места, посетителите виждат частично срутени покриви, тухли и дървени отломки, които някога са били врати или греди и дори чешма за пиене с вода, която все още тече от ръждясала тръба, разказва "Reuters".

Каси с празни бутилки от бира бяха подредени до това, което някога е било кафене, а една полуразрушена стара кола ръждясва до каменна стена. На кадри с дронове се виждат запуснатите сгради.

Зловещо: Кораби-призраци изплуваха край Япония след земетресение ВИДЕО

Мария дел Кармен Янес, кмет на по-големия съвет на Лобиос, от който Асередо е част, обвини за ситуацията  липсата на дъжд през последните месеци, особено през януари, но също така и "доста агресивната експлоатация" от португалската енергийна компания EDP, която управлява язовира.

На 1 февруари правителството на Португалия нареди шест язовира, включително "Алто Линдозо", да не бъдат използвани за производство на електроенергия и напояване, поради влошаващата се суша.

Пред Reuters EDP казва, че ниските нива на вода в язовира се дължат на сушата, но че управлява водните ресурси "ефективно" и че те са над минималните изисквания, включително и в "Алто Линдозо".
 

Въпросите за устойчивостта на резервоарите не са нови. Миналата година няколко испански села се оплакаха как енергийните компании ги използват след бързото изтегляне от езеро от Ибердрола в Западна Испания. Компанията заяви, че спазва правилата.

Данните на Министерството на околната среда показват, че язовирите на Испания са с 44% от капацитета си, доста под средния от около 61% през последното десетилетие, но все още над нивата, регистрирани при суша през 2018 г.Източник от министерството каза, че показателите за засушаване показват потенциално влошаване през следващите седмици, но все още не откриват общ проблем в цялата страна.

Хосе Алварес, бивш строителен работник от Лобиос, изпита смесица от носталгия и фатализъм, когато си спомни работните си дни в Асередо. "Това е ужасно, но е това, което е. Това е животът. Някои умират, а други живеят", каза той.