Мнозина в Германия, а и не само там, се отнасят скептично към ваксината на AstraZeneca и дори отказват да се ваксинират с нея, защото смятат, че не е достатъчно ефективна. Тези съмнения обаче не са оправдани.

Фактите
В клинични изпитания беше доказано, че след първата доза британската ваксина има ефективност от поне 76%, а ако втората доза се постави 12 или повече седмици по-късно, тази ефективност се повишава дори до 82 на сто.

В друго проучване пък бе установено, че ваксината трайно намалява концентрацията на вируси в организма, което би могло да забави и разпространението на коронавируса.

Именно въз основа на тези данни препаратът бе допуснат до употреба в много страни по света. Често пъти се стига до недоразумения при тълкуването на нивото на защита, което осигурява дадена ваксина. Ефективност от примерно 70% означава, че 70 от 100 души са защитени от тежки форми на Ковид-19.

А най-новото изследване на здравните власти в Шотландия показва, че ваксината на AstraZeneca дори надхвърля всички очаквания. При нея резултатите след първата инжекция са дори по-добри, отколкото при ваксината на BioNTech/Pfizer. Досега в Шотландия с AstraZeneca са ваксинирани 490 000 души, а 650 000 са имунизирани с ваксината на BioNTech/Pfizer.

Изследването, чиито резултати предстои да бъдат потвърдени от независим орган, твърди, че след първа инжекция ваксината на AstraZeneca показва 94% ефективност, а тази на Pfizer - 85%. Това означава, че рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 94%, респективно с 85%.

Изследване показа сходно висока ефективност на AstraZeneca срещу мутацията на коронавируса, която беше открита във Великобритания. Според резултатите от това проучване, препаратът осигурява 75%-ова защита и срещу британската мутация.

По-ниска е ефективността на ваксината срещу южноафриканската мутация, но все пак осигурява известна защита и срещу нея. Това се обяснява с факта, че всички мутации са варианти на първоначалния вирусен щам, срещу който бе разработена въпросната ваксина. Тя може и да не разпознава мутиралите елементи на вируса, но пък със сигурност атакува основната му, изходна част.

СЗО препоръчва британската ваксина за всички лица над 18-годишна възраст - дори и там, където вече има установени вирусни мутации.

От СЗО предупреждават още, че ваксината е особено важна за хора с предварителни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, болести на дихателната система.

При хората, които страдат от автоимунни заболявания или имат отслабена имунна система, са нужни допълнителни изследвания. Затова препоръката към тях е да се ваксинират след консултация с лекар. Да не забравяме и тези две важни предимства на британската ваксина - тя е по-евтина от ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna и не се нуждае от съхранение при много ниски температури.

Добри новини от Johnson&Johnson
Междувременно предстои да бъде одобрена още една ваксина срещу коронавируса - препаратът, разработен от Johnson&Johnson. Американската служба за контрол на лекарствата FDA вече съобщи, че тази ваксина има много висока ефективност - след имунизация с нея рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 85,9%.

Препаратът на Johnson&Johnson има висока ефективност и срещу бразилската и южноафриканската мутация, а най-добрата новина е, че за разлика от другите ваксини при препарата на Johnson&Johnson е достатъчна само една инжекция.