Прокуратурата на о. Сардиния разследва губернатора на областта от десницата Кристиан Салинас за умишлено предизвикване на епидемия от коронавирус. Според магистратите губернаторът бил дал разрешение за отварянето на дискотеките на острова през месец август независимо от отрицателното становище на местни научно-технически комитет за борба с новия коронавирус.


Ако се вярва на здравните власти, само за пет дни преминалите през дискотеките десетки хиляди млади хора разнесли заразата не само на острова, но и в цяла Италия, давайки силен тласък на шестващата сега безмилостно из Апенините втора нейна вълна.

И търсене на доказателства на хипотетичното засега обвинение на прокуратурата, днес сутринта десетки полицаи и агенти на финансовата гвардия изтарашиха из основи офисите на областното ръководство в главния град на острова – Каляри.

Служителите на силите на реда са иззели документи, компютри и архивни материали, в които магистратите трябва да намерят потвържденията на предположенията им за умишлено разпалване на епидемията.

Защото според прокуратурата областният управител е бил предупреден от специалистите с официално писмо от 6 август да не отваря дискотеките, тъй като те са доказано потенциално огнище на „Ковид-19“.

На 11 август обаче Кристиан Салинас пали „зеления семафор“ и из стотиците дискотеки по крайбрежието на приказния остров се завихрят за нула време мощни многолюдни купони. Продлжават не повече от десет дни, но разнасянето на заразата става толкова яко, че здравното министерство заповядва да бъдат заключени незабавно нощните локали не самов Сардиния, но и в цяла Италия.

Сега областният управител Кристиан Салинас се оправдава с това, че бил видял със закъснение писмото на специалистите с настояването дискотеките да не бъдат отваряни поради опасността да се превърнат в огнища на зараза.

В същото време той твърди, че бил подложен на неимоверен натиск от куп влиятелни собственици на нощни заведения в Сардиния да разреши отварянето им, начело с прочутия бивш бос от „Формула-1“ и личен приятел на американския президент Доналд Тръмп – Флавио Бриаторе.

Който по-късно, в началото на септември, прекара изключително тежъс „Ковид-19“ и бе дори хоситализиран в интензивното отделение на баровската миланска болница „Сан Рафаеле“.