YouTube реши да влоши качеството на видеоклиповете, публикувани на сайта, с цел да се намали интернет натоварването в страните от Европейския съюз. Според Reuters това се дължи на увеличаване на броя на зрителите поради карантината във връзка с коронавируса.

Собственикът на YouTube, Alphabet Corporation, последва призива на Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар. Политикът поиска от стрийминг услугите да понижат качеството на видеата, за да избегнат проблеми с интернет връзката. Според него видео съдържанието представлява огромен дял от мрежовия трафик.

Бретон преди това е разговарял с ръководителя на Alphabet Corporation Сундар Пичай и ръководителя на YouTube Сюзън Войчицки. Скоро след това компанията излезе с изявление, в което беше подчертано, че това е временна мярка и качеството на видеата ще стане стандартно по подразбиране.

По-рано Yandex пусна онлайн карта на разпространението на коронавируса по целия свят. Картата съдържа актуални данни за потвърдени случаи на инфекция, възстановяване и смърт.

По последни данни повече от 242,7 хиляди души са заразени с коронавируса в световен мащаб. Над 9,8 хиляди са загинали, 85 хиляди - са излекувани. В Европа са съобщени много случаи на инфекция, особено в Италия, Испания, Франция и Германия. Вечерта на 19 март Италия изпревари Китай по брой смъртни случаи. В европейска държава са загинали 3405 души, това надвишава броя на жертвите в Китай - 3245.

Превод: БЛИЦ