Все още има много време, преди да се отървем от коронавируса. Това е изводът, който може да се извади от различни проучвания по цял свят, които се опитват да определят колко души са били в досег с COVID-19.

Официалният брой на случаите с коронавирус често подценява истинския брой на инфекциите. Дори и от масовите изследвания, които се провеждат в някои държави, става ясно, че хората, които са се срещнали с COVID-19 са само фракция от нужният брой заболели, за да се изгради стаден имунитет.

Точният праг за това, кога обществото ще е защитено от широкото разпространяване на новия вирус, все още не е напълно доказан, но според някои експерти става дума за повече от 60%.

60% от хората трябва да имат антитела срещу COVID-19 и да са се срещали с вируса, за да се забави разпространението му. Но светлината в тунела е далеч.

Според новите изследвания дори и в най-тежко ударените градове, по-голямата част от хората все още са уязвими срещу вируса.

Страни като Швеция и Великобритания се опитаха да наложат по-леки мерки, в опит да достигнат стадния имунинет. Но и в двете държави едва между 7% и 17% от хората са се срещнали с болестта.

В Ню Йорк, най-големият епицентър на заразата в САЩ, едва 20% са имали досег с COVID-19, в Лондон - 17,5%, в Мадрид антитела имат 11,3% от хората, в Ухан - 10%, Стокхолм - 7,3%, Барселона - 7,1% 

"Когато погледнем данните, проучванията показват, че стаден имунитет е малко вероятно да бъде постигнат скоро", казва Майкъл Мина, епидемиолог от Харвард, пред NY Times.

Да, дори и този имунитет може да забави разпространението на болестта, но когато успеем да изградим стаден имунитет, то вероятността единичните случаи да се превърнат в нови големи огнища става почти нищожна.

"Нямаме добра опция, с която да постигнем това. Не и в кратък период от време, освен ако не оставим вируса да се разпространява както в самото начало, но не мисля, че обществото приема това като добра опция", казва доктор Мина.

А ако вирусът се разпространява по-бързо, отколкото учените предполагат, то може да са нужни много повече от 60%, за да се ограничи COVID-19.

Вярва се, че стадният имунитет и антителата ще предпазят хората от това да се разболеят повторно. Но все още не е напълно ясно дали това е така. Последните данни показват, че имунитетът срещу коронавирусът може би трае едва няколко месеца, а след това отслабва.

Но дори и да изградим колективен имунитет, то хората все пак ще се разболяват от COVID-19.

"Шансът вие да се разболеете, ако сте изложен на вируса, остава същия. Просто шансът да се срещнете с него е по-малък", обяснява Гипсиамбър Д'Соза, професор по епидемиология в университета "Джон Хопкинс".

Заболявания като морбили и варицела, някога често срещани сред децата, вече са рядкост благодарение на помощта на ваксините, които са изградили достатъчно силен стаден имунитет, който да ни предпазва от големи огнища.

Но все още нямаме ваксина за COVID-19, а за да достигнем заветните 60% по естествен начин, още много хора трябва да се заразят, а милиони - да умрат. Нека вземем за пример Ню Йорк. Той е на 1/3 от пътя към стадния имунитет и все пак близо 250 от 100 хил. души, които живеят там, са починали.