Германският канцлер Ангела Меркел късно вчера бе принудена да прекъсне полета си до Аржентина, за срещата на Г–20, заради технически проблем в правителствения самолет. Проблемът е бил забелязан, когато летателния апарат е бил над Холандия и екипажът е решил да се върне в Германия, отбелязва Канал 3.

Полетът на канцлера продължи едва час, а самолетът „Конрад Аденауер“ кацна успешно в Кьолн. Очакваше се от там Меркел да се прехвърли в друг самолет и да продължи пътуването си към Аржентина, но се оказа, че няма наличен екипаж.

Ако правителственият "Еърбъс" А340-300 бе избрал да кацне в най-голямото летище - във Франкфурт, вместо в Кьолн, Меркел и компания биха получили полет 510 на "Луфтханза" до Буенос Айрес, информира "Билд". Вместо това канцлерът, делегацията си и съпровождащите я журналисти се настаниха да преспят в четиризвезден хотел в Бон.

В петък Меркел ще пътува със заместник-канцлера Шолц (СПД) и много малка част от делегацията в испанската столица Мадрид, оттам - с редовен полет до Буенос Айрес.

Драматичният полет на самолета "Аденауер" започна в 19 ч. местно време от Берлин, а в 21 ч. се върна обратно в Кьолн. Малко преди 20 ч. по време на полета стюардеса подала сигнал, по-късно Меркел информира журналистите на борда, че трябва да се върнат заради технически дефект.

Летището в Кьолн е основната база за правителствените самолети. Около 20,30 ч. капитанът информира канцлера и останалите пътници, че заради повреда на някои от електрическите системи на самолета, няма да могат да продължат 15-часовия полет над Атлантическия океан.
 
Кацането беше тежко, защото резервоарите на Еърбъс-а бяха почти пълни, затова на летището за всеки случай бяха мобилизирани на пистата пожарни машини. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!