Докторът на медицински науки, пулмологът Александър Карабиненко разкри какъв е начинът да избегнем заразата с коронавирус в офиса.

Според него ако има някой с COVID-19, то мякгого трябва обезателно да се затвори за двуседмична карантина. 

Противно на всички препоръки, той смята, че ако хората все пак идват на работа, трябва да се усили климатикът. Според него по този начин с праха ще полепнат и частици от вируса върху филтъра на климатика. 

В този период, обаче, филтърът трябва да се сменя колкото се може по-често, смята той - поне веднъж месечно. 

Карабиненко допълва, че сътрудниците с признаци на остро респираторно заболяване трябва да останат вкъщи, независимо дали имат положителен тест за коронавирус. 

Специалистът отбелязва, че дори и в таксито или в обществения транспорт можем да се заразим с коронавирус, затова и трябва да съблюдаваме профилактични мерки.

Медикът препоръчва при всички случаи да се носят маски и ръкавици.

Независимо от всичко, той добавя, че няма как да се избавим от вируса и за това не помага дори периодичната дезинфекция на повъхностите и почистването им. 

"Дори и при децинфекция на повърхностите и всекидневното почистване на помещенията не можем да сме сигурни, че инфекцията няма да проникне в организма ни. Рано или късно, всички ще се заразим с COVID-19", убеден е експертът.

По-рано бе съобщено, че ако новата коронавирусна инфекция е била диагностицирана при един от членовете на семейството, това не означава, че ще се разболеят всички. 

Имунолозите напомнят, че симптомите на коронавируса не се проявяват веднага. Докато някой не знае, че е болен, общува спокойно с останалите и през това време може да е опасен. 

И все пак, според тях, хората са най-заразни в момента, в който започнат да боледуват. 

Превод: БЛИЦ