Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщават световните агенции.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода "Силата на Сибир-2", посочи още Путин.

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

 

 

"Силата на Сибир 2" е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай, а планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г.

По думите на руският вицепремиер Александър Новак, той може да замени "Северен поток 2".

Русия вече е най-големият доставчик на газ за Китай

От декември 2019 г. "Газпром" доставя газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир-1", който трябва да достигне проектен капацитет от 38 милиарда кубически метра газ до 2025 г. 

Доставките на руски природен газ за Китай са достигнали 2,7 млрд. куб. м през януари и така Руската федерация е изпреварила всички останали доставчици за най-многолюдната страна, според данните на китайските митници.

Разплащания се извършват в национални валути

"Важно е националните валути да се използват все повече във взаимната търговия. Тази практика трябва да бъде допълнително насърчавана, както и да се разширява взаимното присъствие на финансови и банкови структури на пазарите на нашите страни", каза държавният глава на Русия, цитиран от агенциите в страната му.

Според Путин две трети от търговията между Русия и Китай се извършва в рубли и юани.

Путин също така отбеляза, че Руската федерация е за това да юанът да се използва в разплащанията със страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук