Говорейки за тези страни, които очакват разпада и изчезването на Русия, руският президент Владимир Путин заяви, че "притесняваме се само за едно нещо - как да не настинем на погребението ви".

"Засилването на нашата страна и гледайки това, което се случва по света, в други страни, бих искал да кажа на тези, които очакват постепенното разпадане на Русия - в този случай само се притесняваме за едно нещо - как да не настинем на погребението ви", заяви президентът путин на срещата на Валдайския дискусионен клуб.

Руският президент Владимир Путин добави, че е горд от Русия и гражданите й, които са направили всичко възможно за да си помагат един на друг по време на трудния и тежък период на пандемията с Ковид-19.

"По време на най-тежките моменти на пандемията се чувствах и честно казано, все още се чувствам горд от Русия", заяви Путин.

"От нашите граждани и от тяхната готовност да направят всичко възможно един за друг и разбира се, най-вече от нашите доктори, медицински сестри и парамедици - от всички, без изключения, които са стълбове на нашата здравна система", каза президентът на Руската федерация.

Руският лидер отбеляза също така, че макар и международната общност да се опитва да мобилизира усилията и силите си в битката срещу пандемията с Ковид-19, е можело да се направи повече.

"В изправянето срещу Ковид-19 заплахата, международната общност се опитва да вземе определени действия за мобилизация и някои неща се правят съвместно", каза президентът.

"Но в същото време, искам да кажа директно, че не всичко, което е нужно, се прави в лицето на това колосално общо предизвикателство", добави Путин.

Русия е успяла да намери баланса между това да поставя живота и здравето на гражданите на първо място по време на коронавирусната пандемия, като в същото време пази икономиката от шоковете, заяви руският президент.

"Животът и здравето или гражданите, без съмнение идват на първо място", категоричен бе Путин.

"Естествено, животът и здравето са свързани със системите за здравеопазване, които трябва да бъдат силно подкрепяни от федералните и други бюджети", добави той.

"Икономиката трябва да функционира за да има приходи.... за да расте държавният бюджет. Всичко е толкова свързано. Ключово е да се намери балансът", заяви Путин.

"Мисля, че успяхме да намерим този баланс от самото начало", заяви президентът на Валдайския дискусионен клуб.

В същото време, руският президент разкритикува икономическите санкции, които се налагат от Запада на страни, които са в тежка епидемиологична ситуация насред Ковид-19 пандемията.

"Русия призова другите нации в ООН да вдигнат икономическите санкции поне временно, на хуманитарно основание", заяви Путин.

"Не говоря за санкциите срещу Русия - не ме интересува, ние ще оцелеем, но има много други държави, които са затруднени и все още се борят с инфекцията от коронавируса и дори не се нуждаят от външна помощ, а просто от вдигане на санкциите, поне в хуманитарната сфера, за медицински помощи, заеми, оборудване и технологичен трансфер", обясни той.

"Това са изцяло хуманитарни въпроси, не са ли? Но никакви рестрикции не са вдигнати поради причини, които нямат нищо общо с хуманитарните въпроси", подчерта руският президент.

Към днешна дата, повече от 41,3 милиона души бяха заразени с коронавируса по цял свят. Има около 1,13 милиона смъртни случая, според университета Джон Хопкинс.

Валдайският дискусионен клуб се провежда в Москва от 20 до 22 октомври. Тази година темата е "Пандемичните уроци и новите цели: Уроците на пандемията и новата политика: Как да превърнем световната криза във възможност за света".