Днес изтече срокът на неработните дни в Русия. Предприетите до момента мерки ще позволят да се премине към поетапно облекчаване на ограниченията, като окончателното им отпадане остава отговорност на регионите, заяви в специално обръщение президентът на Русия Владимир Путин.

Той съобщи, че в страната има резерв от апарати за изкуствена вентилация.

Във всеки регион има готовност да се оказва специализирана помощ на хора с усложнения. Днес хората имат повече информация за заболяването, отколкото в началото на епидемията, подчерта Путин. От съществено значение е и световният опит в борбата с болестта.

Благодарение на предварително взетите мерки, са спасени хиляди човешки животи. Това се дължи на всеотдайната работа на медицинските работници.

Увеличи се мащабът на тестирането – всеки ден се правят около 170 000 теста. Това позволява заразата да бъде идентифицирана в ранен стадий и да се предотврати разпространението ѝ.

До средата на май ще се удвои броят на тестираните. Облекчаването на ограниченията трябва да става при стриктно спазване на мерките за безопасност, категоричен е държавният глава. Русия е голяма държава и епидемиологичната обстановка е различна в отделните региони и това трябва да се вземе предвид.

От 12 май приключват почивните дни, но не свършва борбата с епидемията, заяви президентът и подчерта, че не трябва да се допуска нова вълна от епидемията.

Краят на ограниченията не означава край на санитарните изисквания, които ще бъдат в сила до пълното приключване на епидемията. Изключени са всякакви масови мероприятия и трябва да се спазват стриктно санитарните правила. Режимът на извънредно положение остава в сила за хората над 65-годишна възраст и за тези с хронични заболявания.

Осигурява се допълнително заплащане за служителите в социални учреждения от 15 април до 15 юли. Където е възможно да се възстанови дейността на предприятия от базови отрасли в икономиката – строителство, добив на енергоресурси и други.

Възобновява се работата на предприятията, в които може да се гарантира нисък риск от заразяване и спазване на санитарните мерки. Руският президент обяви социални мерки за семействата с деца и за семейства с ниски доходи, на които ще бъдат изплатени допълнителна финансова помощ, както и подробности за финансовите условия за помощ на предприятията с цел минимизиране на щетите, нанесени от пандемията от коронавирус.