Владимир Путин призова САЩ да изтеглят всичките си военни от Източна и Централна Европа, съобщава вестник "Дейли мейл".

В четвъртък Москва заяви на Вашингтон, че предпоставка за деескалацията на кризата ще е спиране на оръжейните доставки за Киев и връщане на вече направените доставки.

Малко по-рано американският президент Джо Байдън заяви, че според него "руското нахлуване в Украйна е въпрос на дни", пише британското издание. Искането на Москва дойде само ден, след като Вашингтон обяви, че руското изтегляне на бойна техника и военни от границата с Украйна е лъжа.

Според високопоставен служител на американската дипломация, вместо да дислоцира войски, Кремъл е изпратил още 7000 военнослужещи,"въпреки че Русия се опитва да говори за мир, а всъщност се подготвя за война". 

Междувременно днес руското външно министерство официално изпрати в четвъртък своя отговор на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност, въпреки противоречивите информации по-рано през деня от страна на външния министър Сергей Лавров и заместник-министъра на външните работи Александър Грушко.

В документа министерството изразява нарастваща загриженост относно разширяването на НАТО в региона и повтаря, че не се планира "руска инвазия" в Украйна.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита "да си върне" Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзници, в съответствие с член 5-ти от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици", се посочва в документа.

В документа също така се посочва, че руснаците не виждат цялостно намерение от страна на САЩ да се придържат към принципа на неделимост по отношение на сигурността.

Русия очаква конкретни предложения от САЩ и НАТО относно липсата на по-нататъшно разширяване на Алианса на изток.

Според цитирания документ, повторната ескалация изисква Украйна да спазва споразуменията от Минск и да на страната да не се доставят повече оръжия. Проблемите с контрола на въоръженията не могат да се разглеждат отделно от другите теми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ