Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на руския космодрум "Восточний", предадоха световните агенции. 

Във видео, публикувано от Кремъл, се вижда как двамата лидери се ръкуват.

Предстои разговор между двамата, като преговорите им ще бъдат посветени на търговските двустранни отношения и на международни въпроси, съобщиха руските официални канали. 


          


Ким благодари на Путин за поканата да посети Русия. А Путин каза, че се радва, че има възможност отново да се срещне с Ким. Той припомни, че между двете страни се отбелязват 75 години на дипломатически отношения. Последната среща между двамата лидери беше преди четири години във Владивосток.

А в отговор на журналистически въпрос дали Русия ще помогне на Северна Корея да изгради космически спътници, Путин отвърна, че той и севернокорейският лидер са дошли точно за това на космодрума "Восточний". Путин добави, че севернокорейският лидер ще бъдат показани и нови обекти на космодрума. "Лидерът на Корейската народнодемократическа република проявява голям интерес към ракетната техника. Те се опитват да развиват и космическите дейности", заяви Путин.

На въпрос дали на преговорите с Ким ще бъде обсъждано и военно-техническо сътрудничество, Путин заяви: "Ще говорим по всички въпроси, без да бързаме. Има време".

Той също така припомни, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу наскоро е посетил Северна Корея и там е бил добре приет.

Междувременно Северна Корея е извършила изпитания на две ракети днес, за които се предполага, че са били балистични, съобщи японската брегова охрана. Ракетите са били изстреляни по посока на Японско море и двете са паднали във водата.

Според японската обществена телевизия, позоваваща се на източници от японското министерство на отбраната, ракетите са паднали отвъд пределите на изключителната икономическа зона на Япония в Японско море. Бреговата охрана призовава плавателните съдове, намиращи се в района, в случай че намерят отломки от ракетите, да не се приближават до тях, а да се свържат незабавно с властите.

От началото на годината Северна Корея е извършила 20 ракетни изпитания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук