Руският президент Владимир Путин може да обяви "промяна в статута на специалната операция" в Украйна. Това съобщават международните медии.

Това вероятно ще се случи в ново обръщение на държавния глава към нацията по-късно днес.

Този ход се очаква, след като по-рано днес Путин подписа закон за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия, с което завърши официалният процес на анексиране на Донецка и Луганска народна република, както и на Херсонската и Запорожката област.

До тази стъпка се стигна, след като в края на септември в окупираните територии бяха проведени референдуми за присъединяване към Русия, като над 85% от жителите им гласуваха "за". Украйна и Западът обаче бяха категорични, че няма да признаят резултатите, защото считат референдумите за нелегитимни.

Путин обяви пътя към мира и присъединяването на Донбас, Херсон и Запорожие към Русия ВИДЕО

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че поради повишеното ниво на терористични заплахи в Крим трябва незабавно да бъдат премахнати пропуските в сигурността.

От своя страна ръководителят на полуострова Сергей Аксьонов по-рано предположи, че след присъединяването на нови региони към Русия там ще бъде проведена антитерористична операция.

Русия започна военните действия в Украйна през февруари. Докато Западът наричаше конфликта "война" обаче, Москва се придържаше към термина "специална операция".

Владимир Путин не планира обръщение към руския народ по темата за "промяна на специалната военна операция" в Украйна засега. Това стана ясно от думите на президентския говорител Дмитрий Песков. 

Песков обаче категорично отрече тези твърдения, като ги нарече "фейк".   

"Не, няма да се случи! Това са фейк новини. Не е взето решение за промяна на статута на специалната военна операция в Украйна на антитерористична", категоричен бе Песков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук