"30 години вече се говори, че НАТО няма да се разширява въобще, нито на инч към руските граници. И днес виждаме инфраструктурата на НАТО точно до нашата къща", подчерта руският президент Владимир Путин по време на пресконференцията след разговори с с германския канцлер Олаф Шолц.

"Казват, че в близките години Украйна няма да влезе в НАТО. Какво значи "казват"? Ние сме длъжни да разберем какво означава това в междудържавните отношения. 30 години вече се говори, че НАТО няма да се разширява въобще, нито на инч към руските граници. И днес виждаме инфраструктурата на НАТО точно до нашата къща", са точните думи на Путин.

Ролята на НАТО: Отбранителен алианс или инструмент за налагане на политики?

Срещата с Олаф Шолц продължи повече от очакваното, като бяха разпространени и снимки отново на двамата лидера на голямата маса в Кремъл. Германският канцлер явно също като френският президент Емануел Макрон, е отказал да направи руски ПСР тест за коронавирус, с оглед на сигурността службите да не се сдобият с негов генетичен материал.

НАТО и ЕС не са съгласни с предложенията за сигурност на Русия, но има точки, които могат да бъдат обсъждани, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц. "Що се отнася до ситуацията с преговорите: позициите се различават... но е важно да говорим помежду си", каза Шолц на пресконференцията, поставяйки акцент върху нуждата от дипломатически подход и диалогичност, за да не възникват опасни ситуации.
 Русия очаква диалогът по гаранциите за сигурност да се развива комплексно, като се вземат предвид опасенията на всички страни, каза руският президент Владимир Путин, но подчертава, че Русия е готова да обсъжда въпросите на сигурността само във връзка с фундаментални въпроси, които са от първостепенно значение за Руската федерация.

Всички бяха свидетели на войната в Европа, отприщена от НАТО срещу Югославия, припомни руският президент:

Северноатлантическият алианс я отприщи срещу Югославия, включително бомбардировките над Белград. Руският лидер обясни, че това е лош пример, "но той беше".

„Г-н федералният канцлер току-що каза, че хората от неговото поколение – аз принадлежа към това поколение – трудно могат да си представят каквато и да е война в Европа“, каза Путин по време на пресконференция след разговорите с германския канцлер Олаф Шолц. Руският държавен глава добави, че това е казано във връзка със ситуацията около Украйна.

„Но вие и аз бяхме свидетели на война в Европа, отприщена от блока на НАТО срещу Югославия“, посочи Путин. Той припомни, че по това време се е провела голяма военна операция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици - Белград.

"Случи се. Без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Това е много лош пример, но беше", каза Путин.