Петте държави, притежаващи ядрено оръжие (Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция), трябва да се грижат за мира и безопасността на целия свят. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционното си годишно послание, цитиран от световните агенции.

Той добави още, че страните-основателки на ООН са длъжни да дават пример и да предотвратят всяка възможност за избухване на нова война. Руският президент беше категоричен, че страната му иска мир и е готова да си сътрудничи с всяка една държава.

Путин също така се похвали, че страната му за пръв път в историята е световен лидер в сферата на въоръжаването.

"Ние не заплашваме никого и не се опитваме да наложим волята си. Мога да ви уверя, че всички стъпки, които предприемаме относно отбраната ни, са внимателно обмислени. За първи път, искам да подчертая, откакто съществуват ядрени оръжия, Русия е лидер в тази сфера. Дори по времето на Съветския съюз трябваше да настигаме други държави.
 


Сега обаче е съвсем различно. Светът тепърва трябва да създаде оръжията, които ние вече имаме“, заяви руският държавен глава.

Държавният глава коментира и управлението на Руската федерация. Той се съгласи, че в конституцията на страната трябва да бъдат направени някои промени. Путин смята, Руската дума (парламентът) трябва да има по-голямо влияние в сформирането на правителство.

Според него Русия трябва да си остане президентска държава, но министрите и премиерът да бъдат назначавани от Народното събрание. Въпреки това, президентът трябва да запази правото си да прави промени в кабинета.

Путин добави още, че руският държавен глава не трябва да има повече от два мандата и задължително трябва да е живял поне 25 години в страната, а не 10, както е записано в момента в конституцията.