„Сто пъти на хората им беше казано: „Работете прозрачно”. Но не! Те крадат стотици милиони”, тези гневни думи изрече руският президент Владимир Путин.

Възмущението на лидера на най-голямата страна в света е предизвикано от грандиозен корупционен скандал с новия руски космически център „Восточни”. 

Оказа се, че при изграждането на съоръжението фирмите изпълнителки и управата са присвоили 11 млрд. рубли (300 млн. лв.).

Посещавайки „Восточни” през септември, Путин каза на служителите на космодрума: „Това е най-важният строителен проект на страната с национално значение”.

По-късно Дмитрий Песков, говорител на руския президент обясни, че гневът на държавния глава е бил насочен към предишните ръководители на проекта и добави, че са откраднати 11 милиарда рубли, от които 3,5 милиарда са възстановени.

Федералната следствена служба на Русия обяви, че във връзка с мегапроекта се разглеждат 12 наказателни дела.

За Путин „Восточни” е стратегически приоритет за Русия поради огромния си търговски потенциал. Той е първото изцяло руско съоръжение, предназначено за осъществяване на комерсиални космически полети. Първото изстрелване се проведе през април 2016 г. и оттогава са извършени още четири.

Огромният нов обект е в Далечния Изток на Русия, което намалява риска ракетни отпадъци да попаднат в голям градски център. Мястото е било съветска ракетна база, наречена „Свободни”.

В момента общата стойност на „Восточни” е 300 милиарда рубли, като проектът беше оскъпен заради превишаване на разходите и закъснения в изпълнението.

Развитието на „Восточни” е силно политически ход, тъй като Русия досега разчиташе на космодрума „Байконур” в Казахстан.

„Восточни” се намира и в слабо развит регион с високи нива на бедност, така че може да помогне и на местната икономика.

В началото на 2015 г. група строителни работници на обекта започнаха гладна стачка, заявявайки, че им дължат заплати след фалит на подизпълнител.

Когато планираното първо изстрелване на ракети беше забавено през 2015 г., Путин нареди на ФСС да проучи как се управлява проектът.

Тази неделя стана ясно, че 58 служители, участващи в проекта, са осъдени за измами и злоупотреба с власт.

Най-дългата присъда досега е 11 и половина години затвор за Юрий Хризман, бивш шеф на държавната строителна фирма „Далспецстрой”. Хризман е осъден за това, че е откраднал от държавата 5,2 милиарда рубли.

Бившият главен счетоводител на „Далспецстрой” Владимир Ашихмин получи седем години затвор. Бившият президент на регионалното събрание в Хабаровск Виктор Чудов получи шест години.

Въпреки скандала, „Восточни” все още се контролира от Дмитрий Рогозин, ръководител на държавната космическа агенция „Роскосмос”. Рогозин е близък с Путин, но не е във вътрешния кръг на президента.

На фона на корупционната афера редица страни, включително САЩ и Китай, продължават да имат желание да правят бизнес с „Роскосмос”, оценявайки космическия опит и технически капацитет на руската държавна компания.

Същевременно обаче нови играчи, като „SpaceX” вече оспорват конкурентното предимство на Русия.


Източник: vesti.bg