Русия планира да постри магистрала до Крим на стойност $1,5 млрд. в опит да намали драстично времето за пътуване и да развие туризма на полустрова, който анексира от Украйна през 2014 г., предават руски медии.

Първата част ще бъде дълга 68 км. и ще струва почти 60 млрд. рубли ($919 млн.). Общо, магистралата трябва да достигне 119 км.

Проектът е част от серия инвестиции, които трябва да свържат Крим с Русия. Общият им размер достига $7,7 млрд. (500 млрд. рубли), според в-к "Ведомости". Те включва изграждането на моста на Керченския проток, който ще струва $3,48 млрд. Други $2,53 млрд. са насочени за 250-километровата магистрала "Таврида", която продължава от моста към полуострова.

По-големият брой посетители от Русия в Крим изтощава настоящата инфраструктура, която не може да се справи с притока на автомобили, особено през лятото.

Изграждането на новата магистрала ще намали времето за пътуване от Краснодар до моста от 2 часа и 40 минути сега до 1 час и 50 минути, както и ще увеличи капацитета. Първоначално властите обмисляха да реконструират настоящата инфраструктура, но бе решено, че изграждането на нова магистрала ще бъде по-евтино.

Краснодар е сред най-бързо растящите градове в Русия, като привлича мигранти заради по-топлия си климат.