McDonald's беше замесен в расистки скандал, след като в един от ресторантите от веригата заведения за бързо хранене в Китай беше закачена една доста груба предупредителна табела.


Ресторант на McDonald's в югозападния пристанищен град Гуанджоу закачи ламиниран надпис, който гласи:  "Отсега нататък чернокожите не могат да влизат в ресторанта. В името на вашето здраве, молим съзнателно да уведомите местната полиция за медицинска изолация. Съжаляваме за причиненото неудобство."

След като обиколи социалните мрежи с шеметна скорост, въпросната табела беше премахната, а заведението - временно затворено. От McDonald's Китай побързаха да изкажат извиненията си, като поясниха, че табелата не отговаря на ценностите на компанията.

Те дори обещаха, че ще добавят инцидента към програмата за обучение на мениджърите и служителите си, като ще обърнат специално внимание на факта, че в McDonald's винаги са обслужвали всички членове на обществото, независимо от тяхната раса, етническа принадлежност и т.н.
Всъщност табелата показва нагледно расовото напрежение, което съществува в момента в Гуанджоу между африканците и местните жители. Именно неотдавнашните предупреждения от китайските служители за увеличаващия се брой на внесените случаи на коронавирус подбуждат и подобни настроения в града.

От страх от разпространение на коронавируса много африканци в града са изгонени от домовете си от хазяите. Отказано им е и настаняване в хотели, въпреки твърденията им, че не са пътували скоро и не са имали контакт с пациенти с Covid-19.

Снимка 475953

Източник: iStock

След като са принудени да напуснат апартаментите и хотелите си, те са били поставени под задължителна карантина. Много публикувани онлайн видеа показват чернокожи, които спят по лобитата на хотели, на улиците и под мостове. На някои от тях се вижда, как полицията се държи  грубо с тях.

Африканската общност в Гуанджоу е най-голямата в Китай. Тъй като много африканци имат краткосрочни работни визи, те пътуват до Китай няколко пъти годишно, което затруднява и установяването на точния им брой в града. Смята се, че през 2017 г. приблизително 320 хиляди африканци са влезли и излезли от Китай през Гуанджоу.

Снимка 403249

Източник: iStock

Що се отнася до McDonald's, това не е първият път, когато веригата е замесена в скандал. Миналият ноември се наложи да спрат реклама в Португалия, която използва думите "Sundae Bloody Sundae" (Неделя, кървава неделя), за да популяризира десерт за Хелоуин.

Като "Кървава неделя" обаче в историята е познато едно мрачно събитие, което се случва на 30 януари 1972 г. Тогава британски военни откриват огън срещу мирно шествие в квартал с преобладаващо католическо население в Дери, Северна Ирландия, вследствие на който са убити 14 души, пише CNN.